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Washington, DC  20420 October 28, 1999

ELIMINATION OF FEDERAL TAX EXEMPTION FOR
 KEY EMPLOYEES OCCUPYING QUARTERS

1.  PURPOSE:  This Veterans Health Administration (VHA) Directive clarifies and changes
existing Department of Veterans Affairs (VA) policy that required specific key employees to be
assigned to quarters, if available, and live on the facility grounds.

2.  SUMMARY OF CONTENTS:  This VHA directive supercedes existing VA policy that
required specific key employees (a management representative, a clinical representative, and an
engineering representative) to be assigned to quarters, if available, and live on the facility
grounds.  In compliance with Federal policy, this directive clarifies that occupancy of quarters is
voluntary, except under certain conditions where the agency requires it to provide for needed
services or protect VA property.  

3.  RELATED ISSUES:  VA Directive 7631, Quarters Management.

4.  FOLLOW-UP RESPONSIBILITY:  The Chief Facilities Management Officer (18/181B),
is responsible for the contents of this directive.

5.  RESCISSIONS:  This directive rescinds VHA Manual M-1, Part I, Chapter 2, paragraph
2.07, Key Employees Required to Occupy Housekeeping Quarters, dated March 11, 1988.

6.  RECERTIFICATION:  This directive is scheduled for recertification on or before the last
working day of October 2004.

S/ by F. Murphy, M.D. for
Thomas L. Garthwaite, M.D.
Acting Under Secretary for Health

Distribution:  RPC:  0005
FD

Printing Date:  10/99

Replaces DM&S Supplement
MP-3, Chapter 3, Section II and
Section III
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ELIMINATION OF FEDERAL TAX EXEMPTION FOR 
KEY EMPLOYEES OCCUPYING QUARTERS

1.  PURPOSE:  This Veterans Health Administration (VHA) Directive clarifies and changes
existing Department of Veterans Affairs (VA) policy that required specific key employees (a
management representative, a clinical representative, and an engineering representative) to be
assigned to quarters, if available, and live on the facility grounds.  In compliance with Federal
policy, this directive clarifies that occupancy of quarters is voluntary, except under certain
conditions where the agency requires it to provide for needed services or protect VA property.
This directive will be incorporated into a manual at a future date.

2.  BACKGROUND:  In the past, VHA had administratively determined that specified key
employees be required to live in quarters, and the rental charges to these occupants were not
regarded as part of the employee’s gross salary for Federal tax purposes under current Internal
Revenue Service (IRS) rulings.  This presumption of necessity is no longer true.  VA medical
centers now have 24-hour security service, and 24-hour nurse and physician coverage provided
through various means.  Most VA medical centers have 24-hour engineering coverage to deal
with plant and equipment emergencies.  Accordingly, effective during this year’s pay period 26
(effective January 1, 2000), VHA will eliminate the practice of designating key employees to
live in quarters and claiming the Federal tax exemption.  VHA employees will henceforth
occupy quarters on a voluntary basis, except in limited cases where the agency requires it as a
condition of employment, that is strictly based upon the need to provide services or to protect
VA property.  Only in these rare instances will the rental charge be exempt from the employee’s
gross salary for Federal tax purposes.

3.  POLICY:  It is VHA policy that no employee shall be required to occupy quarters unless
suitable quarters are available, and the agency determines that necessary service cannot be
rendered or property adequately protected otherwise.  

a.  Per General Counsel, three tests must be met before the value of lodging, furnished to an
employee, can be excluded from the employee’s gross income; the:  

(1)  Lodging is furnished on the business premises of the employer, 

(2)  Lodging is furnished for the convenience of the employer, and 

(3)  Employee is required to accept such lodging as a condition of employment.  

b.  General Counsel’s finding states that the term “condition of employment” contemplates
that the employee be required to accept the lodging in order to properly perform the duties of
employment.  It will be so regarded when the lodging is furnished because the employee is
required to be available for duty at all times or because the employee could not perform the
required services unless the employee is furnished such lodging.  Examples of possible required
occupancy include a clinician who is needed to deal with after-hours medical emergencies due to
no 24-hour on-site coverage, a policeman who is needed to protect VA property in the absence of
24-hour security service, or an engineer who is needed to resolve plant and equipment
emergencies due to no 24-hour on-site coverage.  In these rare instances where the three
conditions are met, the employee will be certified as required to live in quarters and the rental
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charge will be exempt from the required employee’s gross salary for Federal tax purposes.  In no
case will the requirement to occupy quarters be approved as a means to augment an employee’s
compensation.

4.  ACTION

a.  Currently specified key employees, who do not qualify for Federal tax exemption because
their occupancy is not required, will have their payroll records amended to eliminate this
exemption, during pay period 26 of 1999.

b.  In the limited cases where required occupancy is proposed for currently exempted
occupants, the Network Director will send a request for certification to the VHA Headquarters
Housing Officer, Office of Facilities Management, Asset and Enterprise Development Service
(181B).  The request must include certification that there is a need for the position to live on
station; i.e., no 24-hour medical coverage, no 24-hour security service, or no 24-hour plant
coverage.  The VHA Headquarters Housing Officer will request approval from the Under
Secretary for Health, in the limited cases where required occupancy is appropriate.  The VHA
Headquarters Housing Officer will provide the approved certification of required occupancy to
the affected employee, with copies to the Chief Financial Officer (17/173).  Requests for
certification of required occupancy, for currently exempted occupants, should be submitted
within 30 days of the date of this directive, in order to assure continuity of employee payroll
records. 

c.  Upon receipt of the certification of required occupancy, employees are responsible for
providing copies of the certification to their local Human Resources Management (HRM) and
Fiscal Offices, respectively.  The Office responsible for maintaining the Official Personnel
Folder (OPF) will include a copy of the certification of required occupancy filed on the left
(temporary) side of the OPF until the employee leaves VA employment.  The Office responsible
for the affected employee’s payroll records will use the certification as an indicator that Federal
tax exemption is not to be eliminated.

d.   Effective the date of this directive, any position requiring occupancy of quarters must be
submitted with appropriate justification for required occupancy as described in paragraphs 3 and
4.b. to the VHA Headquarters Housing Officer, Office of Facilities Management, Asset and
Enterprise Development Service (181B), through the appropriate Network Director.  The VHA
Headquarters Housing Officer (181B) will request necessary approvals, and provide the
approved certification of required occupancy, for that position, to the requesting HRM Office
and to the Chief Financial Officer (17/173).  Upon receipt of the approved certification of
required occupancy, the local HRM office will initiate action to include the following statement
in the affected Position Description form (OF-8) or function statement: “This position is required
to occupy government quarters, for the provision of necessary services or protection of
property.”  Any employee hired to this position should be made aware that occupancy of quarters
is required as a condition of employment.

NOTE:  Questions may be referred to Office of Facilities Management, Asset and Enterprise
Development Service (181B) at (202) 565-4307.
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5.  REFERENCES

a.  Title 5, United States Code Section 5911(e).

b.  Title 26, United States Code (Internal Revenue Code) Section 119(a).

c.  Office of Management and Budget Circular A-45.

d.  VA Directive 7631.
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