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QUESTIONS & ANSWERS
1.
What is a State Home?

The term “State home” means a home established by a State for veterans disabled by age, disease, or otherwise, who by reason of such disability are incapable of earning a living.  A State home may provide nursing home care, domiciliary care or hospital care in combination with another level of care.  Hospital care may be provided only when the State home also provides domiciliary and/or nursing home care.

2.
Can a State Home furnish more than one level of care?

Yes.  A State home may furnish domiciliary, nursing home and hospital levels of care, as well as adult day health care.  A home that furnishes more than one level of care must provide such care in clearly designated areas within the home, so that the levels of care are not intermingled.

3.
Who establishes a State Home?

The establishment, location, controls and administration of a State Home is the responsibility of the State that it serves.

4.
How is a State Home established?

Generally, veterans’ service organizations and interested State officials encourage the State legislature to enact legislation for establishment of a State veterans home and to appropriate funds for its construction and operation.  States must assure that State operational funds are available to support the specific level of quality of care in each level of care provided.

5.
What assistance from VA is available in the establishment of a State Home?

a.
VA will provide guidance and consult with representatives of the State to ensure that the facility will meet regulations for VA recognition and Federal aid payments under provision of Title 38 USC 1741.


b.
VA cannot participate in the cost of land.

6.
Can a building in an existing State facility be approved as a State Home?

A building or buildings in an existing facility may qualify, provided that they are established and operated as a separate entity (State Home).  It is permissible to purchase services, i.e., dietetic, engineering, laundry, and professional care from an existing facility.  Purchased or contract services must meet the standards for each level of care.

7.
Can a facility providing only hospital care is recognized by VA as a State Home?

No.  A State home must provide domiciliary and/or nursing home care for veterans.

8. What are the veteran admission requirements to a State home?

a. Admission requirements are determined by the State.


b.
Veteran and non-veteran eligibility requirements are provided in laws and regulations. 


c.
As a condition of receiving per diem payments, the State must submit two forms to the VA Medical Center of jurisdiction for each veteran as follows: a) VA Form 10-10EZ – Application for Health Benefits and b) VA Form 10-10SH – State Home Program Application for Care, Medical Certification.  These forms are available on the web as follows: http//www.va.gov/forms/medical/searchlist.asp . 


d.
 The veteran eligibility for per diem payments is determined and authorized by the VA Medical Center of jurisdiction.  A VA physician reviews and authorizes the level of care.  By using social security numbers, VA will track per diem payments for each eligible veteran. 

9.
How does VA assure Congress that State Veterans Homes provide quality care?

The Under Secretary for Health assigns a VA Medical Center of jurisdiction for each State Veterans Home (SVH). Once assigned, the Medical Center Director appoints an interdisciplinary team from among the staff. This team is charged with the ongoing monitoring of quality. This includes conducting an initial recognition survey, performing annual inspections, and communicating with the SVH about all quality concerns that arise between scheduled reviews.


For each facility recognized as a SVH, the Director of the VA Medical Center of jurisdiction annually certifies whether the facility management met or did not meet the standards of the SVH Program. The State home is required to meet the minimum standards in order to continue to receive per diem payments.

10.
Does a State hospital or State nursing home require a State license?

Yes, the hospital facility shall be licensed as a long-term or acute care hospital by the State, and shall comply with Federal, State and local laws, rules and regulations for hospital care.


The nursing home facility shall be licensed as a skilled nursing home by the State and shall comply with Federal, State and local laws, rules and regulations for skilled nursing home care.

11.
What Federal funds are available to a State for the operation of a State Home?

a.
Domiciliary Care - up to one-half of the cost of care not to exceed $29.03 per day (FY 2004 rate).


b.
Nursing Home Care - up to one-half of the cost of care not to exceed $57.78 per day (FY 2004 rate).


c.
Hospital Care - up to one-half of the cost of care not to exceed $57.78 per day (FY 2004 rate).


d.
Adult Day Health Care – up to one-half of the cost of care not to exceed $38.43 per day (FY 2004 rate).


e.
At the time of the construction grant award, a State is required to sign a memorandum of agreement with the U.S. Department of Veterans Affairs that requires the State to provide financial support for the entire cost of maintenance and operation of a State Veterans Home.

12.
Can the State assess or charge veterans for the cost of their care?

Yes.  The State-operated facility may establish a maintenance charge system and collect from the pension, compensation, or other income of veterans.


This does not remove the State’s responsibility for appropriating operating funds that will keep the home in compliance with VA standards.

13.
Is there a limit on the amount collected from veterans?

No.  However, this does not remove the State’s responsibility for appropriating operational funds that will support the cost of maintenance of the building and operation of the home.

14.
If a veteran in a State home requires hospitalization in a VA facility, can VA continue per diem payments?

No.  VA per diem payments are not paid if a veteran in a State home is transferred to a VA medical center for hospital care or to a non-VA hospital at VA expense.


*Provision - VA per diem payments are continued up to 96 hours for a veteran transferred from a State home to a hospital at non-VA expense.

15.
Can VA participate with States in the construction or acquisition of State Home facilities?

a.
Yes.  Under Title 38 USC 8131-8137, VA is authorized to participate in up to 65 percent (65%) of the cost of acquisition and/or construction of new domiciliary or nursing home buildings, and/or the expansion, remodeling, or alteration of existing domiciliary, nursing or adult day health care buildings, provided VA standards and regulations are met.  Acquisition and/or renovation costs of an existing building may not exceed the cost of construction of an equivalent new facility.


b.
Such cost may include architect fees, supervision, inspection, cost of final audit, and initial equipment, which is not included in the construction contract and may not exceed 10 percent (10%) of the cost of construction.


c.
VA may not participate in projects for maintenance and repair.

16.
Can VA reimburse a State for the Federal share of completed construction projects?  What are the conditions?

Yes, provided VA receives an initial application/application and approves all bid documents (drawings and specifications) before construction begins or early in the construction phase.

17.
How can a State obtain VA regulations, instructions and application forms for construction projects?

Write to:
Chief Consultant, Geriatrics and Extended Care




Strategic Healthcare Group (114)




U.S. Department of Veterans Affairs




810 Vermont Avenue, NW




Washington, DC 20420


Other sources for obtaining current updates of the Code of Federal Regulations (CFR):
On the Internet at http://www.gpo.gov; 
18.
Is there a limit on the number of beds that can be constructed with VA participation?

Yes.  The total nursing home and domiciliary care beds may not exceed the limits established in 38CFR Part 59.

19.
Who is responsible for construction projects?

The State is primarily responsible.


The State employs an architect and submits plans for review and approval by VA prior to awarding the contract.  After a construction grant is awarded and during construction, which is supervised by the State, reimbursement claims may be submitted to VA for payment based on incurred costs.

20.
May other than veterans occupy facilities constructed under Title 38 USC 8131-8137?

Yes.  Twenty-five percent (25%) of the bed occupants at any one time may be veteran-related family members, i.e., spouses, surviving spouses, and/or gold star parents who are not entitled to payment of VA aid.  When a State Home accepts grant assistance for a construction project, 75 percent (75%) of the bed occupants at the facility must be veterans.

21.
How are construction grants awarded?

VA establishes a priority list of applications as of August 15 each year for funding the next fiscal year beginning October 1.  After VA receives the annual appropriation for the construction grant program, projects are funded in the order of priority on the list until Federal funds are spent.

22.
What is the first priority on the August 15 list?


First priority is accorded to feasible applications which States have provided sufficient State funds so that the project may proceed upon award of the grant without further State action being required to make such funds available.  The first priority is further prioritized as (1) Remedies for life/safety; (2) States that have not previously applied for a construction grant for a nursing home; (3) Great need for beds in a State; (4) Renovation other than (1); (5) Significant need for beds in a State; and (6) Limited need for beds in a State.

23.
Is there a deadline for consideration for the August 15 priority list?


Yes.  The initial application should be received by April 15.  The Application must be received by August 15.

24.
What are sufficient funds for purposes of being ranked in priority one? Are there other requirements for being ranked in priority one?



“Sufficient” funds are the State’s 35 percent (35%) matching share.  These funds must be available and an authorized State official must certify that these funds are available, and how long the funds will remain available.  A copy of the approved legislation appropriating the funds for the specific project must accompany the certification.

25.
What are the other priority categories?



Second priority is accorded to States that have not made the State’s 35 percent (35%) matching share.  The second priority is further prioritized as (1) Remedies for life/safety; (2) States that have not previously applied for a construction grant for a nursing home; (3) Great need for beds in a State; (4) Renovation other than (1); (5) Significant need for beds in a State; and (6) Limited need for beds in a State.

26.
Where can I find the Federal regulations for the priority system?


Title 38, Code of Federal Regulations, Part 59 Grants to States for Construction or Acquisition of State Homes.  The latest updated versions are available on the Internet at http://www.gpo.gov. 

27.
Is the State required to employ a State employee when the home is under a contractual agreement for daily operations?


Yes.  When a State home is operated and staffed under a contractual agreement between a State Agency that has jurisdiction over the home and an independent contractor, the oversight of the daily operations of the State Veterans Home is performed by a full-time, on-site State project officer (also referred to as a full time on-site State representative).  You can obtain further information on the role of the state official by contacting the VA Chief, State Home Quality of Care/Program Monitoring at 202-273-9194.

28. Where are State Home Program forms located on the web?


Eventually, all State Home Program forms are expected to be on the web.  The web address is http//www.va.gov/forms/medical/searchlist.asp for the following VA Forms:


VA Form 10-0388C – Checklist of Major Requirements for State Home Construction and Acquisition Grants 


VA Form 10-0388 – Documents and Information Required for State Home Construction and Acquisition Grants – Initial Application


VA Form 10-0392 – State Home Construction Grant Program Space Program Analysis – Nursing Home and Domiciliary


VA Form 10-0392a – State Home Construction Grant Program Space Program Analysis – Adult Day Health Care


VA Form 10-0388a – Additional Documents and Information Required for State Home Construction and Acquisition Grants – Application


VA Form 10-0388b – Documents/Certifications Required for State Home Construction and Acquisition Grants – Post grant Requirements


VA Form 10-0148b – Certification of State Matching Funds to Qualify for Group 1 on the Priority List


VA Form 10-0148c – Certification Regarding Debarment, Suspension, and other Responsibility Matters – Primary Covered Transactions


VA Form 10-0143 – Department of Veterans Affairs Certification Regarding Drug-Free Workplace for Grantees Other Than Individuals


VA Form 10-0144 – Certification Regarding Lobbying


VA Form 10-0148d – Certification of Compliance with Federal Requirements – State Home Construction Grant


VA Form 10-5348 – Memorandum of Agreement – Sample


VA Form 10-0148d – Certification Regarding Debarment, Suspension, and other Responsibility Matters – Lower Tier Covered Transactions (To be signed by Contractor(s))


VA Form 10-0388b – Documents/Certifications Required for State Home Construction and Acquisition Grants – Post-Grant Requirements


VA Form 10-10EZ – Application for Benefits


VA Form 10-10SH – State Home Program Application for Care, Medical Certification


VA Form 10-5588 – State Home Report and Statement of Federal Aid Claimed


VA Form 10-3567 – State Home Program Staffing Profile


VA Form 10-3567a – Hospital Survey Form (not available on the web at this time)


VA Form 10-3567b – Nursing Home Care Survey Form (not available on the web at this time)


VA Form 10-3567c – Domiciliary Care Survey Form (Not available on the web at this time)


VA Form 10-3567a-1 (Test) – Life Safety Report for Existing Hospital Facilities (not available on web at this time) (Chapter xx)


VA Form 10-3567b-1 (Test) – Life Safety Report for Existing Nursing Home Facilities (not available on web at this time)  (Chapter 13)


VA Form 10-3567b-2 (Test) – Life Safety Report for New Nursing Home Facilities (not available on web at this time) (Chapter 12)


VA Form 10-3567c-1 (Test) – Life Safety Report for Existing Domiciliary Care Facilities (not available on web at this time)  (Chapter 17)


VA Form 10-3567c-2 (Test) – Life Safety Report for New Domiciliary Care Facilities (not available on web at this time)  (Chapter 16)


VA Form 10-3567d-1 (Test) – Life Safety Report for Existing New Adult Day Health Care Facilities (not available on web at this time) (Chapter 31)


VA Form 10-3567d-2 (Test) – Life Safety Report for New Adult Day Health Care Facilities (not available on web at this time)  (Chapter xx)


VA Form 10-0143A – Statement of Assurance of Compliance with Section 504 of the Rehabilitation Act of 1973


VA Form 10-144A – Statement of Assurance of Compliance with Equal Opportunity Laws


VA Form 10-0143 – Certification Regarding Drug-Free Workplace


VA Form 10-0144 – Certification Regarding Lobbying


VA Form 10-0148 – Certification of Compliance With Provisions of the Davis-      Bacon Act
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