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OCCUPATIONAL HEALTH SERVICES

1.  REASON FOR ISSUE:  To revise Department of Veterans Affairs (VA) procedures regarding occupational health services.

2.  SUMMARY OF CONTENTS/MAJOR CHANGES:  As mandated by Public Law 108-170, enacted December 6, 2003, this change incorporates the inclusion in Part II and Part III of this Handbook of the following occupations:  audiologist; speech pathologist; audiologist-speech pathologist; biomedical engineer; blind rehabilitation specialist; blind rehabilitation outpatient specialist; dietitian; medical instrument technician; medical records administrator or specialist; medical records technician; medical technologist; dental assistant/aid, dental hygienist; nuclear medicine technologist; occupational therapy assistant/aid; kinesiotherapist (corrective therapist); orthotist/prosthetist; pharmacy technician/aid; physical therapy assistant/aid; prosthetic representative; psychologist; diagnostic radiologic technician/technologist; therapeutic radiologic technician/technologist; and social worker.  In addition, this revision clarifies those occupations identified in Part II for which annual medical evaluations will be conducted.  There are no other substantive changes.
3.  RESPONSIBLE OFFICE:  The Recruitment and Placement Policy Service (059), Office of the Deputy Assistant Secretary for Human Resources Management and Labor Relations.

4.  RELATED DIRECTIVE:  VA Directive 5019, Occupational Health Services.
5.  RESCISSIONS:  None.
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OCCUPATIONAL HEALTH SERVICES

PART II.  EXAMINATIONS AND EVALUATIONS
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II-A-1

requiring a physical examination to one requiring such procedures.  A pre-placement physical examination shall be completed prior to appointment to determine the physical and mental fitness for candidates for appointment in VA.  Terminal physical examinations of applicants separated from the U.S. Armed Forces within 90 days of appointment may be substituted for a pre-employment physical exam.  The requirement for a pre-placement physical exam applies to all [of the following] full-time, part-time, and intermittent [employees:]  physicians[;] dentists[;] podiatrists[;] optometrists[;] nurses[;] nurse anesthetists[;] physician assistants[;] expanded-function dental auxiliaries[;] chiropractors[;] residents[;] interns[;] graduate nurse technicians[;] medical consultants[ ] (unless otherwise specified)[;] certified or registered respiratory therapists[;] occupational therapists[;] licensed physical therapists[;] licensed practical or vocational nurses[;] pharmacists[; audiologists; speech pathologists; audiologists-speech pathologists; biomedical engineers; blind rehabilitation specialists; blind rehabilitation outpatient specialists; dietitians; medical instrument technicians; medical records administrators or specialists; medical records technicians; medical technologists; dental assistants/aids; dental hygienists; nuclear medicine technologists; occupational therapy assistants/aids; kinesiotherapists (corrective therapists); orthotists/prosthetists; pharmacy technicians/aids; physical therapy assistants/aids; prosthetic representatives; psychologists; diagnostic radiologic technicians/technologists; therapeutic radiologic technicians/technologists; and social workers] appointed under 38 U.S.C., chapter 73 or 74[; a]ll title 5 Wage Grade employees[;] General Schedule employees in occupations with medical standards; General Schedule employees in positions for which physical requirements have been established; and General Schedule employees holding positions that provide direct patient care (e.g., nursing assistants, health technicians, [ ] medical machine technicians, etc.).  It is not required of residents, interns[,] and consultants who furnish evidence of satisfactory physical condition based on a physical examination within the past 12 months prior to appointment.  The term “employee” as used in this chapter, will include all of the above categories of employees unless otherwise specified.  The term “nurse” as used throughout this chapter will include registered nurses, nurse practitioners, advanced practice nurses, nurse anesthetists, and graduate nurse technicians unless otherwise stated.


b.  Scope of the Examination.  The examination will be concerned with the mental and physical ability of the applicant to satisfactorily perform the duties of the proposed assignment and will include requisite laboratory and other screening as required by Federal regulatory agencies.  All of the above reports must be completed within 90 days of appointment except in the case of certain residents and interns.  (See subparagraph a [ ].)  Elective health screening tests may be offered based upon available facility resources.
4.  ANNUAL MEDICAL EVALUATION[S]

a.  General.  Full-time employees identified in paragraph 3a, [including] residents, are encouraged to have an annual [medical evaluation.  This also applies to Title 5 and Wage Grade employees in medical surveillance or respiratory protection programs.]  The annual [medical evaluation] will be voluntary at the request of the individual employee.  The [medical evaluation] will take place annually as nearly as practicable during the anniversary month of initial appointment in VA.  At this time, the full-time employee will be given a statement to indicate [on it] that the employee does or does not choose to [undergo such an evaluation].  This statement will [then] be filed [in] the [e]mployee’s Medical Folder.  The results of such [evaluation] will be given to the employee to discuss with their personal primary care provider.  [This also applies to Title 5 and Wage Grade employees in medical surveillance or
respiratory protection programs.  These medical evaluations will be provided as required by internal VHA or external guidelines, e.g., Occupational Safety and Health Administration (OSHA) and American National Standards Institute (ANSI).]


b.  [Medical Evaluation].  The Examining Occupational Healthcare Provider will use discretion in determining how comprehensive the [medical evaluation] will be.  Special tests and diagnostic procedures may be ordered as appropriate based upon the [evaluation’s] findings.  Employees will be informed of any discrepancies or abnormalities shown in the [evaluation;] and they will be encouraged to follow-up with treatment or corrective action as soon as possible with their personal primary care provider.

c.  Screening Tests.  Each full-time employee who elects not to have an annual [medical evaluation], and each part-time and intermittent employee, [ ] may choose to undergo screening tests as are available at the medical facility.  The screening tests may consist of blood tests, urinalysis, and an EKG.  Other special tests and diagnostic procedures as available and believed indicated by the local professional staff may be performed.  Employees will be informed of any discrepancies or abnormalities shown in the screening tests[;] and they will be encouraged to follow-up with treatment or corrective action with their personal healthcare provider as soon as possible.

d.  Place of Examination.  Employees [identified in paragraph 3a] who request VA to conduct [a medical evaluation] or screening test will normally be examined or tested at their duty station, if the capability exists.  However, at the discretion of local management, or at the request of the employee and approval of local management, the [medical evaluation] and tests may be conducted at another VA health care facility.
5.  SPECIAL PHYSICAL EXAMINATION[S]

a.  General.  Special physical examinations may be authorized by the Secretary, Administration and Staff Office Heads, or designees, or facility directors for employees identified in paragraph 3a [under their jurisdiction].  A special examination may be required to solve questions of physical or mental ability to properly perform the duties of a position.  An examination may also be necessary to determine physical and mental fitness to resume duty after illness.

b.  Place of Examination.  The same instructions will apply as those set forth above in paragraph 4d.  At their own expense, employees may have tests and diagnostic procedures performed by other than a VA Occupational Healthcare Provider and/or facility.  The VA Occupational Healthcare Provider will accept the results for review.  Authorized absence for this purpose may be granted as provided in current regulations.

c.  Notice to Employee.  Except under unusual circumstances, e.g., when an immediate determination must be made as to an employee’s mental or physical fitness to remain on duty, an employee will be given advance written notice of a special physical examination, such as fitness for duty.  The notice will include:

(1)  Reason for examination;

(2)  Date, time, and location of examination (include travel information, if appropriate); and

(3)  Right to submit physical examination results or other medical evidence obtained at the individual’s own expense for consideration by the VA Occupational Healthcare Provider and/or, if appropriate, by a Physical Standards Board.  (See part III of this handbook.).
NOTE:  When a special physical examination is required in connection with a possible agency-initiated disability retirement, representation will be allowed as provided in OPM [ ] CSRS and FERS Handbook [for Personnel and Payroll Offices], chapter 60 (Disability Retirement).
6.  TRAVEL FOR MEDICAL EXAMINATION.  When travel of an employee is required for mandated medical examinations, issuance of the necessary travel order is authorized.  No travel for medical examinations may be authorized for prospective appointees.  If examinations or tests are authorized on a fee basis, they will, if feasible, be done in the local community and no travel may be authorized.  If examination on a fee basis in another community is required, the field facility head, Network Director, Regional Director, Area Office Director, or administration or staff office head may approve such travel at Government expense.

7.  MEDICAL ACTION ON REPORTS OF EXAMINATIONS


a.  Responsibilities.  The occupational healthcare provider will review reports of examinations,

x- rays, and other laboratory tests for employees or prospective employees.  He or she will be responsible for the medical action or recommendation and any follow-up required in the proper medical disposition of all cases.  When the duties of the occupational healthcare provider and the tuberculosis control officer are assigned to separate physicians or occupational healthcare providers, these officials will maintain close liaison in regard to their respective activities in Occupational Health and TB control.  Where there is no designated Occupational Health Physician/Occupational Healthcare Provider, the Human Resources Management Officer will be responsible for arranging for the review of reports of examinations, X-ray, and laboratory tests by a physician where necessary, and for any follow-up required in the medical disposition of the case.  Such programs require oversight by a VA designated medical officer.


b.  Routine Findings.  Physical examinations performed or reviewed by the VA Occupational Healthcare Provider in which the findings are within acceptable limits will require no further action.


c.  Non-Routine Findings.  Refer to paragraph 5a of part III of this handbook for action on findings of a questionable nature.


d.  Report of Findings.  See paragraph 2 of part V of this handbook.

PART III.  PHYSICAL STANDARDS BOARD

1.  COVERAGE.  The provisions of this part apply to [the following employees appointed under the authority of 38 U.S.C. ch. 73 and 74:]  physicians[;] dentists[;] podiatrists[;] optometrists[;] nurses[;] physician assistants[;] expanded-function dental auxiliaries[;] chiropractors; residents[;] interns[;] certified or registered respiratory therapists[;] licensed physical therapists[;] licensed practical or vocational nurses[;] occupational therapists[;] pharmacists[; audiologists; speech pathologists; audiologists-speech pathologists; biomedical engineers; blind rehabilitation specialists; blind rehabilitation outpatient specialists; dietitians, medical instrument technicians; medical records administrators or specialists; medical records technicians; medical technologists; dental assistants/aids; dental hygienists; nuclear medicine technologists; occupational therapy assistants/aids; kinesiotherapists (corrective therapists); orthotists/prosthetists; pharmacy technicians/aids; physical therapy assistants/aids; prosthetic representatives; psychologists; diagnostic radiologic technicians/technologists; therapeutic radiologic technicians/technologists; and social workers.]  The above categories of individuals are included in the term “employee” as used in this part unless otherwise specified.

2.  RESPONSIBILITIES.  Physical Standards Boards act for the Under Secretary for Health.  They are responsible for determining the physical and mental fitness, and for recommending action based on examination findings.  A board’s findings cannot be changed or modified except by the board itself.  A board may recommend acceptance or rejection of a person for physical or mental reasons.  

3.  APPROVAL.  Physical Standards Boards are established in Central Office, medical centers, medical and regional office centers, and domiciliary, independent outpatient clinics, [nursing home care units (]NHCUs[)] and at regional offices with outpatient clinics.  The Under Secretary for Health or designee will approve membership of Physical Standards Boards in Central Office.  Healthcare facility directors will approve membership of boards at [their respective] facilities.

4.  MEMBERSHIP.  A Physical Standards Board will consist of a minimum of three physicians.  However, when an unusual dental problem is under consideration, or when a dentist’s ability to function is involved, one physician will be replaced by a dentist.  A physician will be chairperson.  Persons in a position to prejudice the action of the board may not serve as members of the board conducting the review.  The Human Resources Management Officer, or a designee, will be present to serve the board as a technical advisor.  Wherever the term “Physical Standards Board” is used in this handbook, it will refer to a board with membership as described in this subparagraph.  A Physical Standards Board may have the same membership as the local physician Professional Standards Board or members may be designated for this purpose by the healthcare facility Director.  Boards may be conducted at other VA healthcare facilities in accordance with the provisions of part II, paragraph 3d of this handbook.

5.  FINDING QUESTIONABLE PHYSICAL FITNESS

a.  All cases of a questionable nature which have not been resolved or have been resolved unfavorably by consultation will be referred by the VA Examining Occupational Healthcare Provider to the Physical Standards Board for determination of physical fitness.  Such referral will be made through the office of the Chief of Staff, or equivalent office, to permit opportunity for comment or recommendation in light of 

staff needs.  The board will render its opinion as to whether or not the individual examined can perform the required service satisfactorily without hazard to VA beneficiaries, employees or self.

b.  The Physical Standards Board will prepare its findings on VA Form 10-2543, Board Action.  In some instances an individual who would not ordinarily be considered for employment may be able to render valuable service to VA within that individual’s physical limitations.  The board must be satisfied that the examinee can satisfactorily do the job in terms of the individual’s physical condition without hazard to self or others.

c.  The Physical Standards Board will submit its report to the appropriate officials named in paragraphs 6 through 8 below, through channels, for necessary action.  If the board determines a person to be physically and/or mentally incapable of performing the duties of the assignment the following courses of action may be taken:

(1)  Applicants may be accepted or rejected for appointment[s;] and such decisions are not subject to review.

(2)  In the case of employees, if the nature of the physical condition is one that may be corrected by remedial treatment, sick leave [ ] and annual leave [,] or leave without pay may be granted [as appropriate]. 

(3)  If retention of an employee is not considered to be in the best interest of VA, action will be taken to separate the employee for disability or disability retirement as appropriate.  (For policies and procedures related to disability separations, see part VI of VA Handbook 5021.)
6.  THE UNDER SECRETARY FOR HEALTH.  The Under Secretary for Health or designee acts on findings of Physical Standards Boards and physical examination findings involving personnel employed in Central Office.

7.  THE CHIEF PATIENT CARE SERVICES OFFICER.  This individual acts on Physical Standards Board findings resulting from special examinations involving:


a.  Healthcare facility directors;

b.  Chiefs of staff at facilities having a director who is not a physician; and

c.  Clinic directors in regional offices and independent outpatient clinics. 
8.  HEALTHCARE FACILITY DIRECTORS.  These individuals act on Physical Standard Board findings when required for:


a.  Pre-placement physical examinations. 

b.  Annual and special physical examinations required of employees except those in paragraph 7 [ ].
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