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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs)
ABOUT TRAVEL TIME AS HOURS OF WORK

1. Purpose: To provide guidance for making hours of work determinations for periods
of travel. : :

2. General Information:

a. To be considered hours of work, travel for a Title 5 employee who is not covered
(exempt) by the Fair Standards Labor Act (FLSA) must be travel that is away from the
employee’s official duty station and (1) be travel within the employee’s regularly
scheduled administrative workweek or (2) travel officially ordered or approved outside
the employee’s regularly scheduled workweek, which meets one of the conditions in 5
CFR 550.112(g)(2).

To be considered hours of work, travel for a Title 5 employee who is covered (non-
exempt) by the Fair Standards Labor Act (FLSA) must meet one of the conditions in
either 5 CFR 550.112(g)(2) or 5 CFR 551.422, whichever provides the greater benefit.

Travel as hours of work determinations for Title 38 employees, including hybrid title 38
employees authorized to receive premium pay on the same basis as nurses, are
identical to those for Title 5 FLSA exempt employees, except for use of compensatory
time off (see FAQ 6 below). ‘

3. References:

FLSA exempt
5 U.S.C 5542(b)(2)

5 CFR 550.112(g)

FLSA non-exempt

5 U.S.C. 5544(a)(3)

5 CFR 551.422

Comptroller General Decisions
41 Comp Gen 82

B-146288, 1/3/75

4. Office of Personnel Management Homepage - Hours of Work for Travel:

www.opm.qov/oca/worksch/htmI/travel.htm
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5. Frequently Asked Questions:

FAQ 1: When is travel considered “travel away from the official duty station” for hours
of work determinations?

FLSA Exempt and Title 38 — A facility director, or parent station director in the case of
an integrated facility, is required to establish a local travel area. Travel outside of this
local travel area will be considered travel away from the official duty station. When
establishing a local travel area, directors should consider the normal commuting area of
the facility and the corporate limits of the city or town in which the facility is located or a
mileage radius measured from the official duty site. Typically, the mileage radius for a
local travel area is 50 miles, but it may be other (greater or smaller) than 50 miles when
necessary to meet the definition of “official station and post of duty” in Federal Travel
Regulations. :

(Note: the above pertains to travel for hours of work determinations only and not to
travel related to a change of permanent duty station.)

Travel from home to work and vice versa to the official duty station is never considered
hours of work. ‘

FLSA Non-exempt — Same as above. SN

FAQ 2: Is travel on non-duty days or on duty days during non-duty hours considered
hours of work?

FLSA Exempt and Title 38 — No; unless it otherwise meets one of the conditions in 5
CFR 550.112(g)(2).

FLSA Non-exempt — Travel on duty days during non-duty hours and on non-duty days
during periods that do not correspond to an employee’s regular work hours is not hours
of work, unless it otherwise meets one of the conditions in 5 CFR 550.112 (9)(2) or
551.422(a). However, travel on non-duty days during periods, which correspond to the
employee’s regular work hours is considered hours of work.

FAQ 3: If an employee performs work, e.g., transport of a patient, away from the
official duty station to a temporary duty station during non-duty hours, returns to the
official duty station the same day during non-duty hours, but performs no work on the
return trip, is the return trip considered hours of work?

FLSA Exempt and Title 38 - In this instance, the return trip travel would be considered
travel “incident to travel that involves the performance of work” under 5 CFR 550.1 12(g).
As a result, the return trip is considered hours of work. o

FLSA Non-exempt — Same as above.
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FAQ 4: If the employee in the scenario in FAQ 3 performs no work on the initial or
return trip, i.e., is simply a passenger on a 1-day trip, is the travel time hours of work?

FLSA Exempt and Title 38 — No.

FLSA Non-exempt — Yes. Under 5 CFR 551.422(a)(3), such a trip is considered part of
the employee’s principal work assignment for the day and as such, is considered hours
of work.

FAQ 5: Is travel from home by POV during non-duty hours directly to a temporary duty
station outside the limits of the official duty station and the return trip home considered
hours of work? :

- ELSA Exempt and Title 38 — It may be; only the estimated travel from the official duty
station to the temporary duty station may be considered hours of work when one of the
conditions in 5 CFR 550.112(g)(2) is otherwise met. '

FLSA Non-exempt — It may be; the time spent in normal home to work travel is
deducted from the travel time from home to the temporary duty station. Only the
difference, if any, is considered hours of work.

FAQ 6: May an employee request compensatory time off for travel time?

FLSA Exempt — Yes, consistent with the compensatory time off rules under 5 CFR
550.114. Unless the employee has a flexible work schedule, the travel must have been
unscheduled and result in an entitlement to overtime pay for irreqular or occasional
overtime work. For employees on flexible schedules, compensatory time off is OK in
lieu of irregular or occasional or regularly scheduled overtime work. The employee
must request compensatory time off in lieu of pay, unless his or her basic pay is in
excess of the rate for GS-10, step 10, in which case, the facility director has the
discretion to make payment or to provide compensatory time off in lieu of such payment.

Title 38 — MP-5, part ll, chapter 3, section A, paragraph 4g(9) applies. Same as for title
5 FLSA exempt employees, except the overtime entitlement may be for regular or
irregular overtime work and in no instance may the employee be required to take
compensatory time off in lieu of payment, unless the employee request it.

FLSA Non-exempt — The compensatory rules off under 5 CFR 551.531 apply.

However, in no instance may the facility director or other management official require an
employee to take compensatory time off in lieu of payment, unless the employee
requests it.

FAQ7: If an employee encounters a long delay enroute to a destination, e.g., dueto
weather delaying air travel, is the time resulting from the delay considered hours of
work?
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FLSA Exempt and Title 38 — No

FLSA Non-exempt - Normal waiting time, e.g., up to an hour for air travel, may be
considered hours of work. Delays/waiting time in excess of “normal waiting time” are
not considered hours of work

FAQ 8: What constitutes travel which results from an event which could not be
“scheduled or controlled administratively?”

FLSA Exempt and Title 38 — If VA or a component of VA, e.g., a medical center,
controls the scheduling of the event singularly or in conjunction with another Federal
agency, then there is administrative control over the event; in this instance, travel to the
event may not be considered hours of work under 5 CFR 550.112 (9)(2)(iv). If VA has
no control over the scheduling of the event or the employee is required to travel to the
event because of an unforeseen circumstance, it is presumed that the agency has no
~control over the event and travel to it may be considered hours of work.

- FLSA Non-exempt — same as above.

FAQ 9: May an employee’s tour of duty be changed to accommodate travel time, e.g., |

from a compressed work schedule to a regular 5 day per week/8 hour per day work
schedule?

FLSA Exempt and Title 38 — Yes; when possible, changing an employee’s work
schedule in a timely manner, i.e., in advance of the administrative workweek is
preferred to avoid the possibility of paying premium pay. (Note: Facility officials should
ensure that any applicable labor-management obligations under local collective
bargaining agreements are met when changing tours of duty).

FLSA Non-exempt — Same as above

FAQ 10: If an employee chooses to travel to or from a temporary duty station at a time
other than that authorized by VA, is the travel time considered hours of work?

FLSA Exempt and Title 38 - No, unless it otherwise meets the conditions in5 CFR
950.112(g)(2), which includes a requirement that the travel be officially ordered or
approved. '

FLSA Non-exémpt - If it meets one of the conditions in 5 CFR 550.1 12(g)(2) or 5 CFR
551.422, the employee is entitled to the lesser of the actual travel time or the estimated
travel time for the time/route authorized by VA.

FAQ 11: How is an employee compensated if he or she travels on a holiday?

FLSA Exempt and Title 38 — If the employee travels during regularly scheduled non-
overtime hours on a holiday, the employee is paid holiday pay, not to exceed 8 hours
under the provisions of 5 CFR 550.131; if the travel is hours of work under 5 CFR

4

"
N



HUMAN RESOURCES MANAGEMENT LETTER 05-99-2

550.112(g) during 6ther than the employee’s regularly scheduled tour, all hours in
excess of 8 hours is paid as overtime under 5 CFR 550.113.

FLSA Non-exempt — Same as above. However, overtime hours, i.e., hours in excess of
8 during other than the employee’s regular tour are overtime under 5 CFR 551.501
(FLSA).

Note: Compensatory time off is not allowable for travel on a holiday when the employee
is entitled to holiday pay because compensatory time off is only applicable in lieu of
overtime pay.

6. Questions: Questions concerning this HRM Letter may be referred to the Customer
Advisory and Consulting Group at 202-273-9801 (Team A — Alan Beale) or 202-273-
9804 (Team B — Marie Favicchio) depending on your geographic area.
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