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EMPLOYEE RECOGNITION AND AWARDS 
 
 
1.  REASON FOR ISSUE:  To revise Department of Veterans Affairs (VA) procedures regarding 
employee recognition and awards. 
 
2.  SUMMARY OF CONTENTS/MAJOR CHANGES:  This handbook contains VA procedures on 
recognizing and rewarding employees.  The pages in this issuance replace the corresponding page 
numbers in VA Handbook 5017.  Revised text is in [brackets].  These changes will be incorporated into 
the electronic version of the VA Handbook 5017 that is maintained on the Office of Human Resources 
Management Web site.  This revision incorporates language from the VA Financial Policies and 
Procedures, Volume II, Chapter 4, regarding an employee’s tax liability on certain non-monetary awards 
and management’s obligations in the processing of these awards.  There is no change to the existing 
Finance policy as this language has been in place since December 2010; however, this policy is being 
updated in order ensure employees/supervisors are aware of tax obligations for certain non-monetary 
awards.   
 
3.  RESPONSIBLE OFFICE:  The Employee Relations and Performance Management Service (051), 
Office of the Deputy Assistant Secretary for Human Resources Management. 
 
4.  RELATED DIRECTIVE:  VA Directive 5017, Employee Recognition and Awards 
 
5.  RECISSIONS:  None 
 
 
CERTIFIED BY: BY DIRECTION OF THE SECRETARY 
 OF VETERANS AFFAIRS: 
 
 
/s/ /s/ 
Stephen W. Warren Gina S. Farrisee 
Executive in Charge and Chief Information Officer Assistant Secretary for 
Office of Information and Technology Human Resources and Administration 
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2.  NON-MONETARY AWARDS  

 a.  Non-monetary Awards.  Non-monetary awards are becoming one of the more popular types of 
incentives used in VA for a number of reasons.  The nominal cost (generally up to $50) of such items in 
an era of declining budgets and limits on spending, the ability to have such items on hand to be used to 
immediately recognize an employee or team efforts, and the variety of items that can be used that 
provide a unique and different incentive for employees.  Such incentives, when used to immediately 
reinforce an employee contribution of limited impact and value, can be as, if not more, effective than 
cash in motivating an employee or group of employees.  
 
 b.  Non-monetary Versus Honor Awards.  Although these forms of recognition may overlap (a 
certificate can be both an honor award and a non-monetary award), these forms of recognition are 
distinguished generally by the level of contribution required and level at which they are approved and 
presented.  Typically honor awards recognize exceptional contributions of great importance to the 
Department.  As with any form of recognition used, the recommending official should try to ensure that 
the recognition being suggested both fits the contribution and the employee(s) being recognized.  For 
example, a non-monetary award item would be inappropriate to recognize a significant contribution such 
as a medical breakthrough but might be appropriate to give someone to thank them for completing a 
rush assignment.  
 
 c.  Types of Non-monetary Awards.  A full range of items from a certificate of appreciation, to a 
gift certificate to a favorite restaurant, to an item the employee can wear such as a T-shirt, jacket or scarf 
to an appropriate desk item such as a calculator, pen, clock, radio, etc. are available using appropriated 
funds.  These items can only be procured when used in connection with a formally established award 
program or to be used in connection with recognition.  Such use must be documented in writing when 
ordering.  (See appendices C and E of part III for examples of non-monetary incentives used with 
special awards programs and decisions on the appropriateness of such items.)  
 
 [d.  Tax Liability of Non-monetary Awards.  When presenting a non-monetary award to an 
employee, consideration will be given to the impact and possible tax liability to the employee.  Some 
non-monetary awards may be non-taxable if they are considered de minimis in value.  In determining 
whether an item is de minimis, the value of the item (so small that accounting for the item is 
unreasonable or impractical) and the frequency with which it is given (how often similar items are 
provided to employees) will be considered.  The maximum value will not exceed $100 when considering 
the de minimis value.   
 
 (1)  Cash equivalent awards (e.g., gift cards, gift certificates, and savings bonds) are always taxable 
and cannot be considered de minimis.     
 
 (2)  Length of Service and Safety Achievement Awards are not taxable in most cases.  These awards 
must be tangible personal property (not cash, gift cards, gift certificates, or savings bonds), and awarded 
as part of a meaningful presentation.  The annual excludable tax amount for a length of service or safety 
achievement award is defined in Office of Financial Policy, Volume II, Chapter 4.   
 
 (3)  If a non-monetary award is determined to be taxable to the employee, it is the responsibility of 
the award approving official to determine the fair market value (FMV) for tax purposes.  The FMV may 
be the purchase price of the item, but the FMV will be determined based on all of the facts and 
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circumstances.  The approving official may choose and has the final decision to “gross-up” taxable non-
monetary awards in order to cover the employee’s taxes on the award.  When an award amount is 
“grossed-up” to cover the taxes, both the value of the award and the taxes must be included in the 
employee’s gross wages.  The approving official will complete the certification on VA Form 4659, 
Incentive Awards Recommendation and Approval.  The “Special Use” section must be completed and 
certified by the approving official.   
 
 e.]  Inappropriate Uses.  Items purchased under the authority of VA’s employee recognition 
program may not be given away randomly, but must be used as recognition for an employee’s or group’s 
efforts.  For example, items with no intrinsic value such as buttons and magnets handed out in 
connection with public service recognition week, or nurses week or for a historical event like the 50th 
anniversary of the signing of the GI Bill are not considered awards under VA's employee recognition 
programs but are considered mementos as there is no linkage between the item being handed out and a 
special act, service or achievement by the employee.  For further information on the appropriateness of 
mementos, consult guidance issued by the Office of Financial Policy.  
 
3.  EXTERNALLY SPONSORED AWARDS  
 
 a.  The Department is invited to participate in a number of externally sponsored honor awards 
programs which offer the opportunity to further recognize the achievements of VA employees.  
Appendix A of this part contains a list of a number of external awards programs in which VA has 
traditionally participated.  In addition, there are many local or regional awards programs announced each 
year in which field facilities may participate.  Officials should explore every opportunity to recognize 
the exceptional achievements of VA employees and publicize their efforts both within VA and beyond 
 
 b.  A Release of Information Statement is requested to be signed by each employee nominated for an 
external honor award.  This statement, once signed, gives VA the right to disclose the contents of the 
nomination to other sources, as requested, for the purpose of publicity.  The personal privacy of an 
employee who declines the release of such information should be safeguarded.  
 
 c.  Awards Liaisons will prepare VA Form 50-1 on all employees being recommended by their 
organization for an external award that is approved by the Secretary. In unique or unusual 
circumstances, a request to waive this requirement with appropriate justification may be made to the 
Assistant Secretary for Human Resources and Administration. 


