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Reply 1o the Attention of:
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Francis J. Roth, MS, CSP
Supervisor, Loss Prevention
Princeton Insurance

746 Alexander Road
Princeton, NJ 08540

Dear Mr: Roth:

Thank you for your November 6, 2001 letter to Occupational Safety and Health Administration’s
(OSHA’s) Directorate of Compliance Programs (DCP). Please excuse the delay in our response.
Dus to the closing of the Brentwood postal facility, there were significant delays in our receipt of

mail.

This letter constitutes OSHAs interpretation only of the requirements discussed and may not
apply to any question not delineated within your original correspondence. You had specific
questions about 29 CFR 1910.120, the Hazardous Waste Operations and Emergency Response
(HAZWOPER) standard and the level of respiratory protection that would be required for a
hospital staff member decontaminating a chemically contaminated patient. Your questions and

our responses are listed below.

Background: Under 1910 Subpart ], the employer must perform a hazard assessment to select
appropriate personal protective equipment for the hazards that are present, or likely to be present,

* including foreseeable exergencies. The hazard assessment must be in the form of a written
certification as described in 29 CFR 1910.132(d)(2). In addition, the employer must include
procedures for selecting respirators in the written respiratory protection program as described in
29 CFR 1910.134(c). First responders at the operations level must be trained to know how to
select and use proper personal protective equipment that is provided to them.

Question 1: ‘When hospital steff do not know the airbome concentration of a hazardous
substance created by a chemically contaminated patient or do not know
specifically what the contaminant is, would staf{ members decontaminating the
patient be required to wear a positive pressure self-contained breathing apparatus
in compliance with 1910.120(q)(3)(iv)?

Response: Paragraph (qX3)(iv) of HAZWOPER applies to employees under the Incident
Command System who are engaged in emergency response with the intent of handling or
controlling the release. For these employees, possible close approach to the point of release and
exposure to inhalation hazards is anticipated. Therefore, the highest level of respiratory
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protection is required until the Incident Commander has sufficient air monitoring data to
determme that a lower level of protection is acceptable

By contrast, hospital staff members who decontaminate a chemically contaminated patient at the
hospital are removed from the site of the emergency and the point of release. As we indicated in
our March 31, 1992 letter to Mr. Randy Ross, such personnel do not need to be trained — or
equipped - for control, containment, or confinement operations as is required for the hazardous-
materials (HAZMAT) team. Their potential exposures result from proximity to or contact with a
patient whose skin and/or clothing may be chemically contaminated. Therefore, the personal
protective equipment they need must be sufficient for the type and level of exposure the hospital
anticipates under those conditions (e.g., what airbome or absorption hazards can be anticipated
from a patient whose skin ar clothing is wetted with ha.zardous liquids or contaminated with

hazardous particles?).

If you need help in determining the types of hazardous substance emergencies that may occur in
your ares, we recommend that you contact your local emergency planning committee (LEPC).
You can find the contact for your area by searching the LEPC database at
http://www.epa.gov/ceppo/lepclisthtm. If you need information on methods for estimating
employee exposure for the purpose of choosing respiratory protection, please see the Preamble to
OSHA'’s Respiratory Protection Final Rule at the OSHA- web page www.osha.gov. (Go to P on
the index to Preambles, choose Respiratory Protection, then VII, Summary and Explanation. A
keyword search on “estimating” will locate the relevant text.)

Question 2: Would a hospital meet the intent of the HAZWOPER standard if it provided a
: positive pressure supplied air respirator with a 5-minute escape bottle hooked up
to an air bottle cascade system for émployees to use during decontamination?

Response: Please see the preceding response.

Since you are an insurer who may do business in multiple states, please be aware that our reply
addresses federal OSHA standards and applies to employers under federal OSHA’s jurisdiction.
Twenty-six states, including New Jersey, administer their own occupational safety and health
programs under plans approved by OSHA. These states adopt and enforce their own
occupational safety and health standards, which must be “at |east as effective” as Federal
OSHA'’s although they may also be more stringent. For the particular requirements of a State
Plan state, you will need to contact the appropriate state agency. For a more complete discussion
of federal OSHA'’s coverage of state and local government employees, such as the employees of
a state-owned hospital, please see the OSHA website at
http://www.osha.gov/fso/osp/Public_Sector.html.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information
helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of
the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to
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OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information.
To keep apprized of such developments, you can consult OSHA’s website at
http/fwww.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of
Health Compliance Assistance at (202) 693-2190.

R.tchard E. Fairfax, Director
Directorate of Compliance Programs




