U.S. [)epartment of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of;

Mr| John A. Hancock

Director

Department of Veterans Affairs

Office of Occupational Safety and Health
810 Vermont Avenue, NW

Washington, DC 20402

Dear Mr. Hancock:

you for your May 11, 2005, letter to the Occupational Safety and Health Administration
(OSHA) requesting clarification of the requirements for use of personal protective equipment
(PPE) as specified in OSHA’s bloodborne pathogens standard, 29 CFR 1910.1030. We
apologize for the delay in addressing your concerns. Specifically, you have inquired whether
acupuncturists must wear gloves during acupuncture procedures or whether they may simply use
professional judgment when determining if gloves are necessary. This letter constitutes OSHA's
interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not
delineated within your original correspondence.

The bloodborne pathogens standard is a performance-oriented standard. As such, it is the
employer’s responsibility to evaluate the tasks or procedures and the type of exposure expected.
[29/CFR 1910.1030(c)(2)] Based on that determination, the employer must select the
“appropriate” PPE in accordance with paragraph (d)(3)(i) of the standard.

At a minimum, gloves must be used when it can be “reasonably anticipated that the employee
may have hand contact with blood, other potentially infectious materials, mucous membranes,
and non-intact skin except as specified in paragraph (d)(3)(ix)(D),; and when performing
vascular access procedures; or when handling or touching contaminated items or surfaces” [29

CFR 1910.1030(d)(3)(ix)].

In your inquiry, you cited information on acupuncture from a World Health Organization (WHO)
publication entitled Guidelines on Basic Training and Safety in Acupuncture, which recommends
the use of gloves during acupuncture procedures. We feel that these recommendations which do
address occupational exposures to blood or other potentially infectious materials (OPIM) are
generally consistent with OSHA's bloodborne pathogens standard. According to the WHO, the
needle penetration used for acupuncture is described to be similar to a subcutaneous or
intramuscular injection. In general, OSHA does not consider it necessary to use gloves when
giving subcutaneous or intramuscular injections as long as bleeding that could result in hand
contact with blood or OPIM is not anticipated. The same would be true with acupuncture
prggedures as long as contact with blood is not anticipated. However, it would seem likely that
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some bleeding would occur with the extraction of multiple acupuncture needles. If an employee
is required to clean and dress the acupuncture sites following the extraction of the needles and
any bleeding is anticipated, then gloves must be worn when doing so.

you for your interest in occupational safety and health. We hope this provides the
ification you were seeking. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations.
interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular

's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may
be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in
response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the
Office of Health Enforcement at 202-693-2190.
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Richard E. Fairfax, Director
Dirgctorate of Enforcement Programs



