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Department of Veterans Affairs VHA Directive 1103 
Veterans Health Administration Transmittal Sheet 
Washington, DC  20420 March 5, 2016 

PREVENTION OF RETAINED SURGICAL ITEMS 

1.  REASON FOR ISSUE:  This Veterans Health Administration (VHA) Directive 
provides policy to prevent incidents of surgical items being retained in a patient 
following surgery. 

2.  SUMMARY OF MAJOR CHANGES:  Content updated to include drains and 
guidewires as retained surgical items.  The updated policy also describes the Critical 
Incident Tracking Notification (CITN) process for the field to document retained surgical 
item events using a secure web-based intranet tool.  The National Surgery Office 
(10NC2) works with the National Center for Patient Safety (10A4E) to reconcile all 
retained surgical items events to ensure complete capture and evaluate lessons 
learned. 

3.  RELATED ISSUES:  None. 

4.  RESPONSIBLE OFFICE:  The National Surgery Office (10NC2) in the Office of the 
Assistant Deputy Under Secretary for Health for Operations and Management for 
Clinical Operations is responsible for the content of this Directive.  Questions may be 
directed to the National Director of Surgery at 202-461-7130. 

5.  RESCISSIONS:  VHA Directive 2010-017, Prevention of Retained Surgical Items, is 
rescinded. 

6.  RECERTIFICATION:  This VHA Directive is due for recertification on or before the 
last working day of March 2021. 

  
 David J. Shulkin, M.D. 
 Under Secretary for Health 

DISTRIBUTION:  Emailed to the VHA Publication Distribution List on 3/7/2016.
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PREVENTION OF RETAINED SURGICAL ITEMS 
 

1.  PURPOSE 

 This Veterans Health Administration (VHA) Directive provides policy to prevent 
incidents of surgical items being retained in a patient following surgery.  AUTHORITY:  
38 USC 7301(b). 

2.  BACKGROUND 

a. Surgical items are defined as instruments, sharps, soft goods, drains, guidewires, 
or any materials used by the surgical team to perform an operative procedure.  Sharps 
are surgical needles, aspirating needles, blunt needles, scalpel blades, or any items 
with a sharp or pointed edge that pose a risk for skin puncture by members of the 
surgical team.  Soft goods include cotton gauze sponges of various sizes, laparotomy 
pads, surgical towels, or any absorbent materials not intended to remain in the patient’s 
body after the surgical procedure is completed. 

b. A surgical item is considered to be retained if it is an item or parts thereof not 
intended to remain and is found in any part of the patient’s body after the patient has 
been taken from the operating or procedure room.  Drains are retained if placed 
intentionally in the operating room (OR) for subsequent removal (example Penrose 
drain, chest tube, ureteral stent) but upon attempted removal outside the OR, all or a 
portion of the drain is unintentionally retained requiring an invasive procedure with 
informed consent for removal. 

c. The National Surgery Office (NSO) and the National Center for Patient Safety 
(NCPS) collect data for retained surgical items.  For Fiscal Year 2014, the VHA 
incidence estimated rate of retained surgical items was determined to be 1 in 17,200 
surgical procedures.  This rate compares favorably to the national incidence rate for 
retained surgical items reported to range from 1 in every 8,000 to 18,000 procedures. 

d. The occurrence of a retained surgical item is considered a sentinel event, 
requires Root Cause Analysis (RCA), and must be reported to the NCPS.   The NCPS 
aggregates RCA data and reports quarterly to the National Director of Surgery.  NOTE:  
VHA Handbook 1050.01, VHA National Patient Safety Improvement, provides further 
guidance regarding sentinel event reporting and requirements for patient disclosure. 

e. Beginning in August 2010, the NSO established the Critical Incident Tracking 
Notification process to collect retained surgical item events using a secure web-based 
intranet tool.  On a quarterly basis, the NSO and NCPS reconcile all retained surgical 
item events to ensure complete capture, evaluation and determination of lessons 
learned. 
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3.  POLICY 

 It is VHA policy that the surgical team must apply a standard approach to the 
prevention of retained surgical items when the operative procedure being performed is 
one in which there is any possibility for retention of a surgical item. 

4.  RESPONSIBILITIES 

a. Facility Director.  The facility Director is responsible for ensuring 
compliance with this Directive at the local level. 

b. Facility Chief of Surgery.  The Chief of Surgery is responsible for ensuring that 
the surgical team performing an operative procedure in which there is any possibility for 
retention of a surgical item (including laparoscopic procedures) adheres to the following 
standards: 

(1) Soft Goods.  All soft goods that are placed in the surgical field must be left in 
their original configuration and must not be cut or altered in any way, or used for 
dressings. 

(2) Radiopaque Surgical Items.  Surgical items intended for placement in the 
surgical wound or are placed peripheral to the operating field and have the potential 
to be placed in the surgical wound must be radiopaque (detectable by a radiograph). 

(3) Non-Radiopaque Surgical Items.  Non-radiopaque surgical items that are 
used in the operating room, for example, sponges used during IV line insertion, must 
be disposed of in a separate waste receptacle designated for that purpose and never in 
the same space with counted surgical items. 

(4) Methodical Wound Exploration.  A methodical wound exploration must be 
performed before closing the surgical wound in every case to ensure that all surgical 
items are accounted for and extracted.   

(a) The space to be closed must be carefully examined.  Special focus must be 
given to closure of a cavity within a cavity (e.g., heart, major vessel, stomach, bladder, 
uterus, and vagina). 

(b) A methodical wound exploration must be performed before removing stationary 
or table mounted retractors. 

(c) The surgeon must visually and manually explore the operative field, making 
every effort to remove any and all surgical items left within a body cavity. 

(d) A methodical visual inspection of the body cavity is required when performing a 
minimally invasive laparoscopic, thoracoscopic, or arthroscopic procedure. 

(e) A methodical wound sweep is required for cataract procedures utilizing the 
microscope. 



March 5, 2016 VHA DIRECTIVE 1103 

3 

(f) If at any time during wound closure, the surgeon is informed of an inaccurate 
count of surgical items the surgeon must stop closing the wound and perform a 
repeat methodical wound examination while OR staff continues to look for the 
missing surgical item. 

(5) Count of Surgical Items.  All surgical items must be counted in 
every case. 

(a) A count of surgical items must occur: 

1. Before the procedure has begun or the incision is made to establish a baseline 
count; 

2. When new soft goods and/or sharps are added to the field 

3. When a drain or other miscellaneous item is cut, all pieces must be accounted 
for and counted. 

4. Before the closure of a cavity within a cavity; 

5. Before wound closure begins; 

6. At skin closure or end of procedure; and 

7. At the time of permanent relief of either the scrub person or the RN circulator. 

(b) OR staff must be allowed sufficient time for a count of surgical items to be 
performed. 

1. All surgical counts are performed using a standard two-person practice; the 
items are counted audibly and viewed concurrently by the scrub person and RN 
circulator. 

2. Any time there is a question by any member of the surgical team regarding the 
count, an additional count must be performed. 

3. Perioperative personnel must never assume that the count on prepackaged 
sterilized items is accurate.  The contents of each package must be counted 
individually by the scrub person and RN circulator using the standard two-person 
practice.  If the package has an incorrect number of items and the procedure has not 
begun, the entire pack must be removed from the OR.  If the procedure has begun, 
the pack must be bagged, properly labeled, and isolated from the other counted 
items. 

4. Counts must be performed in the same sequence each time.  The count needs 
to begin at the surgical site and the immediate surrounding area, proceed to the 
instrument stand and back table, and finally to the counted items (soft goods, sharps, 
or instruments) that have been discarded from the field.  NOTE: The use of assistive 
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technologies, including radiofrequency tags to detect technology–enabled soft goods 
and radio frequency identification (RFID) systems, are adjunct technologies to 
supplement the manual counting process but not replace the requirement to perform a 
count of surgical items in every case. 

5. All relief personnel must be documented in the Veterans Health Information 
Systems and Technology Architecture (VistA) Surgery Package and will appear in the 
Nurse Intra-Operative Record. 

(c) The surgeon must be informed by OR staff at the time a discrepancy in a count 
of surgical items is discovered.  It is imperative that a reasonable and appropriate 
search of the operative field and surrounding area be undertaken to recover the item 
in question and resolve the discrepancy. 

(d) When soft goods are used as therapeutic packing and the patient leaves the 
operating room with packing in place, the number and types of items placed must be 
documented in the VistA Surgery Package under nursing comments in the Nurse 
Intra-Operative Report.  If and when the patient returns to the operating room for a 
subsequent procedure including the remove of the therapeutic packing, the number 
and type of radiopaque soft goods must be similarly documented and excluded from 
subsequent counts of surgical items. 

(6) Use of Intraoperative Radiograph. 

(a) An intraoperative radiograph of the surgical field is not required if a methodical 
wound exploration is performed and a count of all surgical items is correct at the 
completion of the procedure. 

(b) A radiograph of the entire surgical field to rule out a retained surgical item must 
be performed and interpreted by a physician at the completion of the surgical 
procedure, prior to the patient’s transfer from the OR, in the following circumstances: 

1. When the surgical count is “incorrect” (i.e., the preoperative surgical item 
count plus surgical items added during the procedure is greater or less than the 
postoperative surgical item count) and the surgical item in question is not recovered 
following a methodical wound exploration. 

a. A radiologist must interpret the radiograph and notify the surgical team by 
verbal or written communication when the missing surgical item is not found.  The 
radiologist’s report must be made available to the surgical team in a timely fashion 
recommended to be less than 30 minutes from the time the radiograph is 
requested.  Consideration should be given to obtaining additional views, for 
example, an oblique view of the operative site when initial radiographs do not 
reveal the missing item and the item still has not been found.  NOTE:  The 
surgeon has the discretion to close the surgical wound prior to receiving a report 
from the radiologist regarding a missing surgical item if delaying wound closure 
would substantially increase risk for the patient. 
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b. There is no requirement for a radiologist to interpret the radiograph if the 
surgical team subsequently finds the missing object, thereby establishing the surgical 
count as correct. 

c. When the surgical wound does not involve a body cavity and the entirety of 
the wound is visible to the surgical team, the attending surgeon may determine that 
an intraoperative radiograph is not required when a count of surgical items is 
“incorrect.”  All members of the surgical team must be in agreement.  The attending 
surgeon must document the circumstances and reason for not obtaining an 
intraoperative radiograph in the patient’s electronic health record.  

2. Radiography will be substituted for an instrument count when the surgeon, 
scrub person, and RN circulator unanimously agree that the number of surgical 
instruments utilized during the operative procedure prohibits an expeditious and timely 
count.  This situation is typically encountered with major joint replacements.  NOTE:  
A methodical wound exploration and count of all sharps and soft goods must still be 
performed even though a radiograph is substituted for the surgical instrument count in 
such circumstances. 

 
3. When the clinical circumstances dictate the patient requires emergency care 

and the counting of surgical items may not be in the best interest of the patient.  This 
divergence or omission from standard protocol (i.e., methodical wound exploration 
and complete surgical item count) must be documented in the OR record in the 
following manner: 

 
a. The surgeon must include a statement in the operative report describing the 

emergent nature of the procedure, the clinical condition of the patient, and the 
reasons for divergence from or omission of standard protocol. 

b. The circulating nurse must enter a statement in the “Nursing Care Comments” 
section of the VistA Surgery Package, which will appear in the Nurse Intra-Operative 
Report describing the emergent nature of the surgical procedure, the clinical condition 
of the patient, and the aspects in which standard protocol was omitted or modified. 

c. In such cases, a radiograph must be obtained in the Post-Anesthesia 
Recovery Unit or Intensive Care Unit and interpreted by a radiologist to rule out a 
retained surgical item unless contraindicated by the patient’s clinical condition. 

4. When the operative procedure being performed is one determined by any 
member of the surgical team to be at high risk for retained surgical items, even though 
a methodical wound exploration has been performed and the surgical item count is 
correct.  NOTE:  The following operative procedures should be considered at high risk 
for retained surgical items:  emergency procedures involving a body cavity; unexpected 
change in the conduct or scope of the operative procedure; operative procedures 
involving more than one surgical team; operative procedures of considerable duration 
particularly those that require a nursing staff shift change; unexpected transfusions 
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defined as greater than 4 units of packed red blood cells; and high patient body mass 
index (BMI > 35). 
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