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PROVISION OF MEDICAL OPINIONS BY VA HEALTH CARE PRACTITIONERS 
 

1.  PURPOSE:  This Veterans Health Administration (VHA) Directive establishes nationwide 
policy requiring VHA health care providers, when requested, and under certain limited 
circumstances, to provide descriptive statements and opinions for Department of Veterans 
Affairs (VA) patients with respect to patients’ medical condition, employability, and degree of 
disability. 
 
2.  BACKGROUND:  This policy rescinds all restrictions on VA physicians and other medical 
practitioners, defined in M-1, Part I, Chapter 9, section 9.50.  Restrictions on the ability of VA 
health care providers to provide statements and opinions for VA patients are inconsistent with 
the goal of VHA to provide comprehensive care and place a serious burden on veterans who 
depend on VHA for their care. This policy must, however, be implemented in a way that avoids 
inappropriate VHA participation in the claims adjudication process that determines eligibility for 
VA disability benefits.  It is anticipated that this policy area will be the subject of future notice 
and comment rulemaking. 
 
3.  POLICY:  It is VHA policy to remove restrictions on the ability of VA health care providers 
to provide statements and opinions for VA patients.  
 
4.  ACTION:  Medical facility Directors are to implement this directive immediately.  Use the 
following guidelines: 
 
 a.  Support by Treating VA Practitioners of VA Benefits Claims 
 
 (1)  Veteran patients may request descriptive statements regarding their medical conditions 
and/or opinions concerning the “possible cause(s)” of an existing medical condition for VA 
disability claims purposes.  VHA health care providers shall provide a statement or opinion 
describing a patient’s medical condition.  If the health care provider is the veteran’s treating 
physician, and is unable, or deems it inappropriate, to provide an opinion or statement, such 
physician shall refer the veteran’s request to another health care provider for the opinion or 
statement.    
 
NOTE:  For purposes of this policy, a note in the consolidated health record containing a 
statement such as, “in my medical opinion the currently existing medical condition is ‘related 
to,’ ‘possibly related to,’ or ‘at least as likely as not related to’ an injury, disease, or event 
occurring during the veteran’s military service” constitutes a sufficient supportive statement.  
The injury, disease, or event can be something described by the veteran or shown in other 
records, but should be identified as such by the health care practitioner in the health care 
practitioner’s statement.  A statement to the effect of, “I am unable to determine whether a 
relationship exists” between the present disability and a described injury, disease, or event 
occurring during military service, is also acceptable.  

 (2)  When providing medical statements and opinions, the veteran patient must be informed 
that decisions concerning VA compensation and/or pension benefits are: 
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 (a)  Decided by VA regional office adjudication officials based upon the law, regulations, and 
the totality of medical evidence pertaining to the disability claimed, and 
 
 (b)  Not controlled by the physician providing the veteran’s care or the medical facility 
furnishing treatment. 
 
 b.  Medical Opinions for Non-VA Purposes.  Veterans may also ask VA health care 
professionals for medical opinions to assist them in filing claims with other agencies, e.g., the 
Social Security Administration (SSA).  These opinions may be provided in the same manner and 
under the same restrictions as opinions furnished for Veterans Benefits Administration (VBA) 
claims processing purposes.  NOTE:  This does not include completion of Social Security 
Administration (SSA) forms for examinations where SSA would pay a private practitioner, but is 
prohibited from paying other Federal agencies such as VA (see Title 38 Code of Federal 
Regulations (CFR) 17.38 (a)(1)(xiv)). 
 
 c.  Requirement for Disclaimer.  In all instances involving VA determinations, the veteran 
patient must be asked to sign a statement indicating the veteran’s understanding that the opinions 
of the VA physician do not constitute an official VA determination of service connection, degree 
of disability, or eligibility for VA benefits.  The disclaimer documented below is being added to 
VA Form 10-5345, Request for and Consent to Release of Medical Records Protected by Title 38 
United States Code (U.S.C.) 7332, to facilitate its use.  In the meantime, for releases of 
information covered by this directive, incorporate a statement like the following, signed by the 
veteran, in the Consolidated Health Record: 
 

“I understand that the VA health care practitioner’s opinions and statements are not  
official VA decisions regarding whether I will receive other VA benefits or, if I receive 
VA benefits, their amount.  They may, however, be considered with other evidence when 
these decisions are made at a VA Regional Office that specializes in benefit decisions.” 

 
5.  REFERENCE:  None. 
 
6.  FOLLOW-UP RESPONSIBILITY:  The Office of Patient Care Services, Forensic 
Medicine Strategic Healthcare Group (11F) is responsible for the contents of this directive. 
 
7.  RESCISSIONS:  M-1, Part I, Chapter 9, section 9.50 and VHA Directive 98-052 are 
rescinded.  This VHA Directive expires September 31, 2005. 
 
 S/ Frances Murphy, M.D. for 
 Thomas L. Garthwaite, M.D. 
 Under Secretary for Health 
 
DISTRIBUTION: CO: E-mailed 9/22/2000 
 FLD: VISN, MA, DO, OC, OCRO, and 200 - FAX  9/22/2000 
 EX: Boxes 104, 88, 63, 60, 54, 52, 47 and 44 - FAX  9/22/2000 
 


